Jydsk Tagteknik, 10-4.dk og 3byggetilbud.dk
Da tegl tag blev opfundet
Tegltag har været brugt i flere tusind år! Der er derfor en god erfaring med holdbarhed og styrke. Tegltag fremstilles ved at ler brændes i en ovn, og derved bliver hårdt. Som oftest ses gule, røde eller brune tegl, men de kan også fås i en glaseret udgave. Sidstnævnte kan dog hurtigt føre til nabostridigheder, hvis det blanke glaserede tag, giver genskin ind til naboen i solskinsvejr. Så det vil ikke være en optimal løsning alle steder.
Tegltag menes at være blevet opfundet for omkring 7000 år siden, i det område, vi nu kalder mellemøsten. De brugte dog soltørret tegl til at starte med. Det var først langt senere man fandt på at brænde leret (En teknik man allerede kendte længere nord på, i Skandinavien) Det første rigtige brændte tegl kom til Danmark omkring 1100 tallet. Tegltag er også det primære tagmateriale når man kigger på de gamle kirker og herregårde rundt omkring i landet. Et tungt, men holdbart materiale med en forventet levetid på over 50 år, som samtidig er vedligeholdelsesvenlig.
Natur teglsten
Denne type teglsten er den traditionelle og ubehandlede tegl. Den er ikke efterbehandlede og fremstår derfor i sin naturlige røde eller gule farve afhængigt af det ler der er brugt i produktionen. Natur teglsten har en mat overflade.
Engoberede Tegl
Hvad er Engoberede tegl? En engobering vil sige at man blander forskellige farver ler med vand, til man opnår den ønskede farve. Den blanding hældes nu ud over teglstenen, hvor efter de to overflader smelter sammen ved brænding, så der opstår en stærk overflade. En engoberet tagsten har ofte en mat overflade.
Annonce:
Tagrens og maling
Glaseret Tegl
Hvad er et glaseret tegl? Når man fremstiller glaseret tagsten, så benytter man samme fremgangsmåde som ved engoberede tagsten. Man tilføjer dog glas til blandingen, hvorved der opstår en form for spejl på teglets overside. Tagstenen får en overflade i højglans. Vær her opmærksom på at et glaseret tegl er helt diffusionstæt, hvilket betyder at det kræver ventilation på tagets underside. Vil du undgå problemer med naboerne, så undersøg hvordan reglerne er hos din kommune, før du sætter glaseret tagsten på taget.
Få et uforpligtende tilbud fra en håndværker, beskriv dit projekt her.
Tegltag produceres bl.a. af:
Danske Randers Tegl og Tyske BMI Group (Tidl. Monier)
Hvis du har Gør-Det-Selv evner kan du bestille dit tegltag online og få det leveret til døren.
Som alternativ til originale tegl findes et hav af produkter. Her under betontagsten, der findes i et bredere udvalg af farver. Men også ståltag, som kan fås i mange farver med tegl udseende. Både betontagsten og tegltag er det man betegner som værende tungt tag. Vil man have et tegltag, men af konstruktionsmæssige årsager ikke kan lægge et tungt tag. Så er ståltag den ideelle løsning.
Kan konstruktionen bære et tungt tag, så findes alene Randers Tegl’s tagstens produkter i 60 udgaver. Forskellig form og farve er hvad der adskiller de forskellige varianter.
Hvad koster et tag af tagsten? Idé Nyt lavede i starten af oktober 2012 en artikel omkring tagpriser. Man tog udgangspunkt i et hus på 126 m2 tag, og 45 gr. hældning. Prisen landede på: 298.800 kr. Det er selvfølgelig ikke tegl alene, men et komplet tag. Du kan se den komplette beregning her. Men som Idé Nyt selv kommenterer på artiklen, så kan der være regionale forskelle på priserne. Tilbuddet er udfærdiget af en håndværker i Københavns området, og kan derfor måske sagtens findes billigere i den anden ende af landet. Der er løbet lidt vand gennem åen siden 2012, så priseksemplerne i artiklen, er ikke gældende mere, giver dog et fingerpeg om forskellen på de nævnte tagmaterialer.
Et tegltag hører til blandt de tunge tage. Med en vægt på ca. 27 kg. pr. kvadratmeter kræver det en god tagkonstruktion. Du får typisk omkring 15 års garanti på et tegltag.
Hvad koster et nyt tag?
Det har aldrig været nemmere at få svar på det spørgsmål.
Få 3 uforpligtende tilbud her.
Historie
Tegl som i gamle dage, laves stadig (25. november 2018)
Man skulle tro at det var løgn, men nej i Nordjylland laver de tegl som i gamle dage og det har de gjort i 50 år.
Hvem vil dog have gammeldags tegl? det lyder jo dyrt i forhold til maskinproducerede moderen tegl?
Kunderne er bevaringsværdige og fredede bygninger, som skal erstatte det gamle, med noget nyt i samme stil. Se videoen her under, hvordan sådan en tegl produktion foregår. Se videoen fra TV2.